Cat costa designul unui meniu pentru restaurant?

Design meniu online restaurant
Design meniu online restaurant – Meniu Digital
June 3, 2020
Design meniu online restaurant
Design meniu online restaurant – Meniu Digital
June 3, 2020

O să fie un articol mai lung pe care vi-l recomand să îl citiţi cu atenţie dacă vă întrebaţi

“Cât costă designul unui meniu pentru restaurant?” sau “cât ar trebui să coste grafica unui meniu pentru o afacere din Horeca?!”

Cel mai obișnuit design de meniu pe care îl creăm este de dimensiunea A3 deschis / A4 inchis, față-verso, finisare cu spirală de metal albă / neagră sau tip revistă cu big şi capse la mijloc, tipar digital pe carton lucios 300gsm + coperţi transparente pentru protecţie. Ca o mică informare, meniul cu spirală de metal este ceva mai rezistent decât cel prins cu capse!

Design meniu personalizat

O întrebare frecventă pe care ne-o pun mulți proprietari de restaurante și diverse afaceri din HoReCa este cât costă proiectarea meniului la comandă? Cât costă să facem un meniu personalizat pentru restaurant, pizzerie, fast food, cofetărie, pensiune, pub & bistro? Răspunsul la această întrebare depinde de o serie de factori diferiți, pe care îi vom explica mai detaliat în acest articol.

1. Ai un branding consacrat?
(logo, culori, font, format png / pdf / eps / ai / vector)

2. Ai nevoie de fotografie alimentară?
Ai poze profi la produse, poze care sa arate foarte bine, sa scoata in evidenta produsul dorit…
(ori cautam noi poze sugestive pe net, conform fiecarei categorii / sau imagini vectoriale, iconite) ori preferi meniul fara poze, cat mai minimalist.

3. Ai pregătit toate descrierile articolelor?
(denumire produs, conţinut, gramaj, preţ, opţional însă obligatoriu conform legii: alergeni / valori nutriţionale / produse congelate / bon fiscal / etc.)

4. Ce trebuie să conțină meniul unui restaurant după 15 martie 2024
Ordinul 201/2022 al ANPC intră în vigoare pe 15 martie 2023. În acest ordin, și în documentele de consiliere emise de ANPC apar modificări importante pentru lista meniului unui restaurant.
Mai concret, există 2 meniuri care sunt obligatorii și trebuie să existe fizic în orice unitate HoReCa: meniul rezumat, și meniul extins.

– Meniul rezumat
Chiar dacă numele menționează rezumat, și acest meniu este ceva mai lung față de meniurile disponibile acum în restaurante.
Acest meniu rezumat este practic meniul pe care trebuie să-l primească fiecare client.
În acest meniu trebuie să apară:
a. Denumirea preparatului, gramajul net și prețul
b. Lista ingredientelor cu gramajele acestora (gramajul poate fi omis pentru ingredientele care nu depășesc 20 de grame)
c. Aditivii din produse, și cei adăugați direct dacă e cazul grupați pe categorii după lista de ingrediente
d. Alergenii trebuie să fie evidențiați – cerința e deja în vigoare conform cu ordinul 163/2021
e. Informațiile nutriționale pentru 100g

– Meniul extins
Meniul extins trebuie să fie disponibil la cerere, și el conține tot ce conține și meniul rezumat, dar mai are și datele de pe eticheta produselor folosite, deci orice produs compus trebuie urmat de datele de pe eticheta produsului.
Toate aceste informații trebuie să fie disponibile fizic, chiar dacă le punem la dispoziția utilizatorului pe baza unui cod QR.

Disclaimer
Documentează-te bine înainte de toate! Cele prezentate aici sunt doar câteva sfaturi, nu sunt obligaţii de care trebuie să ţii cont! Incearcă să iei legatura cu cineva care cunoaţte legile curente şi care poate să te ajute, să fii cât mai corect şi legal pus la punct conform cerinţelor statului român. Deși facem foarte multe eforturi pentru a oferi informații corecte, există foarte multe situații, și chiar și experții cu care am discutat au păreri împărțite. Informațiile noastre sunt cu titlu de recomandare, fiecare unitate de alimentație publică decide singură, pe baza informațiilor legale, cum dorește să alinieze meniul la cerințele ordinului 201.

5. Câte pagini are meniul tău?
6. Ai nevoie de el într-un format editabil pentru a face singur modificări?
7. Ai nevoie de el într-un format sau mai multe? (print, online, social media)
8. Cât de curând ai nevoie de el?

Altă serie de factori ce influenţeaza preţul la design meniu şi trebuie luată în calcul:
– Dimensiunea și complexitatea meniului: un meniu mai mare și mai complex va costa, în general, mai mult proiectarea decât un meniu mai mic și mai simplu. Acest lucru se datorează faptului că designerul va trebui să petreacă mai mult timp și efort pentru planificarea și executarea designului.
– Experiența și reputația firmei de design: firmele de grafică / design mai experimentate și de renume vor percepe, în general, tarife mai mari decât firmele mai puțin experimentate. Acest lucru se datorează faptului că au un istoric dovedit de succes și pot oferi clienților un nivel mai ridicat de calitate și servicii.
– Locația restaurantului: firmele de design din orașele mari vor percepe în general tarife mai mari decât firmele de design din orașele mai mici. Acest lucru se datorează costului mai ridicat al vieții și exploatării unei afaceri într-un oraș important.
– Tipul de servicii de grafică / design / editare necesare: dacă aveți nevoie de servicii de proiectare suplimentare, cum ar fi fotografie, ilustrație sau redactare, acest lucru va crește costul total al proiectului. Dacă aveți un buget redus, poate doriți să luați în considerare colaborarea cu un designer independent sau folosirea unui șablon de design de meniu DIY.

În general, vă puteți aștepta să plătiți între 150 € și 2.000 € sau mai mult pentru designul unui meniu de restaurant de la o firmă de design renumită.

Iată câteva sfaturi pentru a găsi o firmă de design bună pentru meniul restaurantului dvs.:

1. Solicitați recomandări de la alți proprietari de restaurante sau bucătari.
2. Căutați firme de design care au experiență în proiectarea meniurilor pentru restaurante din industria dvs.
3. Examinați portofoliul firmei de design pentru a obține o idee despre stilul și calitatea muncii lor.
4. Obțineți oferte de la mai multe firme de design înainte de a lua o decizie.
Odată ce ați găsit câteva firme de design cu care sunteți interesat să lucrați, asigurați-vă că discutați în avans bugetul și așteptările dvs.
Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că sunteți pe aceeași undă și că obțineți rezultatele pe care le căutați.

Cât ar trebui să coste designul meniului?

Fiecare restaurant merită să aibă un meniu la fel de drăguț și delicios precum mâncărurile pe care le servește. Dar cât ar trebui să coste designul personalizat de meniu? Și cum echilibrați prețul plătit față de calitate? Răspundem la cele mai importante întrebări ale dumneavoastră în ghidul nostru cuprinzător de prețuri pentru designul meniului, mai jos.
Poţi obţine design de meniuri gratis dintr-un template free dar asta nu va ajuta restaurantul tău să se diferenţieze de competiţie.
Reţine că meniul unic, un design care să te reprezinte, este cea mai importantă parte a brandului tău. Dacă administrezi o cafenea, un pub sau bistro, un restaurat, un business în domeniul HoReCa, ai nevoie de calitate superioară la grafica meniului cât şi la execuţia acestora, de la tipar şi finisare până la recepţia acestora.
Identitatea de brand a restaurantului dvs. (tot ceea ce este vizual despre marca dvs.) este unul dintre cele mai valoroase atuuri ale dvs. Și brandingul consecvent este cel mai bun mod de a construi relații puternice cu clienții tăi. Priviţi-le ca pe o investiție pe termen lung. Dar, companiile și agențiile de design percep de obicei sute, mii până la zeci de mii de dolari pentru serviciile lor. Și, puteți găsi cu ușurință un designer amator care va crea un design generic dintr-un șablon pentru doar 5 USD! Cu o gamă atât de largă de prețuri, poate fi dificil să identifici punctul favorabil care îți va oferi un design minunat de meniu personalizat la un preț rezonabil.

Iată elementele importante pe care ar trebui să le căutați atunci când cumpărați servicii de design:

1. Design personalizat, bazat pe marcă. Căutați designeri sau firme de design care creează modele unice, originale, care se potrivesc mărcii dvs. Acesta este unul dintre motivele pentru care noi, cei de la GraficaBv.com acceptăm doar un număr mic de colaborări lunare cu antreprenori aflaţi la început de drum cât şi cu cei care au multă experienţă şi vechime în domeniul HoReCa.
2. Rezultatele finale. În lumea designului, fișierele de design cu care plecați sunt numite livrabile finale. Pentru fiecare tip de design, ar trebui să primiți fișiere specifice de înaltă rezoluție și rezoluție joasă, potrivite pentru utilizare online și tipărită. Orice mai puțin vă va face să cheltuiți mult mai mulți bani încercând să modificați sau să reproiectați acel meniu mai târziu.

Desigur, sunt si opțiuni gratuite și ieftine de design de meniu: 150 USD sau chiar mai puțin

Evident, cea mai rentabilă opțiune este să vă creați dvs. propriul design de meniu. Folosind aplicații de design gratuite sau pe care le dețineți deja, vă puteți crea propriul meniu pe baza propriei viziuni. Dar nu toată lumea are talentul sau timpul să facă un design DIY (do it yourself). În plus, pentru a face acest lucru, ar trebui să cunoașteți sau să învățați o aplicație de design grafic, cum ar fi Adobe Illustrator (aprox. 20 USD/lună) sau Affinity Designer (49,99 USD). Mai mult decât atât, trebuie să le imprimați singuri – crescând costul de producție.

Când ar trebui să utilizați șabloane generice?

Nu, NICIODATĂ! Vorbim serios. Veți găsi multe opțiuni automate gratuite sau ieftine care vă pot crea meniuri generice. Dar șabloanele online sunt modele generice și lipsite de inspirație, care vor face imposibil ca clienții tăi să se îndrăgostească de restaurantul / cafeneaua / locaţia ta unică. La urma urmei, vrei ca oamenii să creadă că, conduci doar un alt restaurant mediocru? Nu există nimic premium sau profesional la șabloanele generice. Sigur, s-ar putea să folosiți un șablon gratuit și să economisiți câțiva dolari, dar vă va costa mult mai mult atunci când vă străduiți să construiți un brand puternic. Calculatoarele nu înțeleg emoțiile umane sau psihologia. Designerii adevărați înțeleg cum gândesc oamenii și cum să creeze mărci și meniuri puternice din punct de vedere emoțional.

Adevărul este că designul de meniu gratuit sau ieftin nu este niciodată gratuit sau ieftin. Nu vă lăsați copleşiti de afirmațiile cum că, puteți crea un meniu gratuit proiectat profesional în câteva secunde. Acest lucru nu este posibil.
Uitați-vă la cele mai de succes restaurante din lume. Nici unul nu a folosit un șablon generic pentru a-și construi meniurile. Asta ar trebui să îţi spună ceva… Fie vei plăti pentru design profesional în avans cu o taxă mică, fie vei suferi consecințele inevitabile ale unui design prost. Șabloanele generice nu vor lăsa o impresie de durată asupra clienților dvs. și nu vă vor oferi o identitate unică, concepută profesional. Chiar dacă puteți personaliza șabloane generice, veți obține un design generic neinspirat, non-profesional. Mai simplu spus: nu există nimic unic, personalizat sau genial în meniuri atunci când le faci folosind șabloane generice prefabricate. Este echivalentul cu a servi mâncăruri fade și sperăm că oamenii nu observă.

Opțiuni de design de meniu accesibile: 250 USD până la 1.500 USD (cea mai bună valoare!)

Dacă aveți un buget puțin mai mare și aveți nevoie de un design profesional de meniu de înaltă calitate, designerii independenți sunt cea mai bună opțiune. De asemenea, se întâmplă să ofere cea mai bună valoare generală. Designerii independenți își pot investi timpul pentru a crea modele personalizate, unice, care vă vor ajuta să vă evidențiați de concurență. Puteți să vă împărtășiți valorile și viziunea și să solicitați unui designer profesionist să creeze meniuri unice care să reflecte marca dvs. unică de restaurant.

De obicei, costurile designerilor independenți se încadrează în următoarele intervale:
1. Designer offshore: 150 USD – 250 USD
2. Freelancer începător: 250 USD – 1.000 USD
3. Freelancer cu experiență: 1.000 USD – 5.000 USD
4. Freelancer renumit: 5.000 USD – 15.000 USD

Cum să alegi un designer sau o agenție?

Alegerea unui designer de meniu sau a unei agenții poate fi o experiență frustrantă (acesta este motivul pentru care am creat GraficaBv.com în 2012). Mai jos, vă împărtășim întrebări pe care ar trebui să le puneți înainte de a alege un designer sau o agenție.

1. Oferiti drepturi de proprietate intelectuala?
Noi nu desenăm. Nu suntem artişti plastici, desenatori sau artişti graficieni. Nu oferim drepturi de proprietate intelectuală! Trebuie ştiu faptul că „Desenele originale aparțin persoanei care creează acele modele, până când drepturile de proprietate intelectuală pentru acele modele sunt transferate în mod legal unui nou proprietar.” Noi folosim site-uri stock cu elemente premium sau free în realizarea grafică a meniurilor pentru a obţine rezultate interesante, modele cât mai originale, meniuri deosebite care să reprezinte afacerea clientului!

2. Designerul sau agenția oferă asistență pentru clienți de încredere și în timp util?
Un design excelent finisat este doar o parte din imagine. Este important și modul în care ajungi acolo. Asigurați-vă că designerul independent, compania de design sau agenția pe care o alegeți are personal de asistență disponibil pentru a vă ajuta în cazul în care vă confruntați cu o problemă, proiectul dvs. își schimbă direcția sau aveți doar câteva întrebări. Cei mai buni designeri, companii de design și agenții vă vor oferi asistență prin telefon, chat și e-mail 7 zile pe săptămână pentru a vă asigura că puteți lua legătura când și cum trebuie.

3. În ce formate mă pot aștepta la fișierele de proiectare finale și cum vor fi trimise?
Designerul dvs. ar trebui să vă trimită o serie de tipuri de fișiere, astfel încât să puteți utiliza designul în mod flexibil în viitor. Cele mai frecvent utilizate formate de fișiere sunt PNG, EPS, AI și PDF, CDR. Designerul ar trebui să vă trimită fișiere în fiecare dintre aceste formate în cazul în care aveți nevoie de un anumit format pentru utilizare ulterioară.

4. Fiecare format are beneficiile sale. Iată un rezumat rapid:
– În scopuri digitale – de la prezentări la watermark peste imagini – utilizați fișiere PNG. De asemenea, puteți utiliza PDF și alte formate similare. Au un fundal clar și au o dimensiune mică a fișierului. Cu toate acestea, pot pierde calitatea la manipularea dimensiunii.

Pentru imprimare, utilizați fișiere vectoriale pentru imagini precum logo-uri și fișiere native adecvate (cum ar fi AI) pentru meniurile reale. Nu uitați că este posibil să aveți nevoie de software special pentru a vizualiza și modifica vectorul și alte tipuri de fișiere.

Când mai târziu trebuie să faceți modificări unui design, utilizați fișiere SVG, AI sau EPS, CDR. Și nu uitați să solicitați modele în culori CMYK și RGB pentru a fi utilizate în imprimare și online.

Voi putea cere cu ușurință altora feedback despre design?
Alegerea și rafinarea designului perfect al meniului poate fi dificilă. Și, uneori, ne apropiem atât de mult de proces încât ajută să avem opinii din exterior.

Designerul sau firma de design oferă o garanție de returnare a banilor?
Designul este un domeniu speculativ. Nu știi niciodată cu adevărat care va fi rezultatul final. Și, dacă ați fost prezent și implicat în procesul creativ și încă nu sunteți mulțumit, uneori este mai bine să plecați. Căutați un designer, o companie de design sau o agenție care oferă o garanție de returnare a banilor 100% care să acopere toate costurile și taxele plătite.

Iată câteva dintre semnele de avertizare clasice că un designer sau o companie de design ar putea să nu-ți merite banii:

1. Ei pun doar întrebări de bază, cum ar fi numele companiei și industria dvs. Un designer nu te poate diferenția de alte companii atunci când nu pune întrebări în mod specific despre marca ta, publicul la care vrei să ajungi și emoția pe care vrei să o transmită brandul tău.

2. Prețul pe care îl percep este prea ieftin de crezut. Pentru designeri, timpul înseamnă bani. Un preț scăzut echivalează cu puțin timp și efort investit. Acest lucru este valabil chiar și pentru designerii de peste mări care s-au obișnuit să fie plătiți cu tarife din SUA pentru serviciile lor de design. Calitatea unui design și fișierele finale livrate pe care le veți primi vor avea de suferit dacă prețul este prea mic. Un design unic, de calitate, evoluează dintr-o relație atentă și de colaborare cu un designer – care va costa puțin mai mult, dar merită investiția.

3. Fără garanție de satisfacție. Este un semn rău dacă designerul sau compania de design nu stă în spatele muncii lor cu o garanție completă de rambursare a banilor bazată pe satisfacția ta. Dacă designerul nu este suficient de încrezător în munca sa pentru a oferi o rambursare, de ce ar trebui să-i încredințezi identitatea vizuală a mărcii tale?

Dacă doar unul dintre aceste semne de avertizare clasice este prezent, poate doriți să căutați un alt designer sau firmă de design.

Ce este un meniu?

Meniurile sunt folosite de restaurante, cafenele, bistro, pub-uri și alte unități care vând produse alimentare, pentru a-și prezenta alimentele și băuturile într-un mod simplu și direct. Dar, un meniu este mai mult decât o listă de opțiuni si preturi. Un meniu face reclamă pentru identitatea și calitatea mărcii dvs. – ca să nu mai vorbim de senzația de „gura casca” la imagini irezistibile ale alimentelor din meniu.

De ce sunt importante meniurile?

Deci, care sunt concluziile importante ale unui meniu bine conceput? Un meniu bine proiectat întărește credibilitatea restaurantului dvs., oferă o introducere perfectă a mărcii dvs., rămâne întipărit în imaginea vizuală a clienţilor, îmbunătățește expunerea mărcii dvs., un meniu bine făcut VINDE şi ATRAGE!

Meniurile puternice promovează autenticitatea

În zilele noastre, informația și autenticitatea sunt totul. Oamenii își iau timp să se uite la business-ul tau înainte de a păși în rolul de client. Oamenii caută recenzii despre restaurantul sau afacerea ta şi cer păreri! Clienții potențiali caută de obicei cinci informații diferite, în funcție de tipul de meniu.
Un meniu bun conține următoarele:
Cine esti? Ar trebui să furnizați numele și sigla restaurantului dvs.
Cum se remarcă restaurantul tău? Acesta este un loc minunat pentru a spune povestea ta unică despre ceea ce te-a inspirat să-ți înființezi restaurantul. Astfel de povești sunt adesea convingătoare și oamenii le iubesc.
Cum să luăm legătura? Ar trebui să afișați clar numărul companiei dvs. Acest lucru este important în special pentru restaurantele care oferă livrare și mâncare la pachet, deoarece oamenii vă vor vedea meniurile online și vor comanda mai uşor ştiind ce doresc.
Unde ești situat? Asigurați-vă că indicați adresa dvs. și orele de funcționare.
Un design primitor. Simplitatea merge mult. Asigurați-vă că designul dvs. este unic, reflectă marca dvs. Meniurile sunt create pentru a vă prezenta mâncarea, băutura și oferta de desert. Așa că faceți-le unice și aproape la fel de delicioase ca și mâncarea pe care o serviți.

Meniurile puternice sunt memorabile

Cu toate acestea spuse, creativitatea este cheia. Un design creativ modelează unul unic și acesta este esențial pentru a atrage atenția asupra mărcii dvs. Dacă oamenii vă recunosc marca, este mai probabil să interacționeze cu ea și să o împărtășească. Și, important, este mai probabil să cumpere de la tine. Ar trebui să impresionați oamenii cu designul meniului dvs. Cu cât designul este mai bun, cu atât este mai bună impresia și cu atât va ajunge la mai mulți oameni. Și un design grozav îi va lăsa să vorbească despre restaurantul sau cafeneaua dvs.

Fiți atent la utilizarea spațiului pentru mâncare, desert și băuturi
Când proiectați meniuri, este important să vă planificați designul într-un mod simplu, dar eficient. Gândiți-vă la împărțirea meniului în diferite secțiuni sau categorii (într-o ordine logică) În acest fel, este mai ușor să citiți și să găsiți ceea ce doriți din meniu. De asemenea, fiți atent la câte imagini afișați deoarece imaginile pot crea așteptări greșite. Având doar numele și o descriere, clientul se va concentra doar pe gust.

Când aveți îndoieli, rămâneți cu ceea ce știți
Da, unicitatea și creativitatea sunt importante. Și, ați putea fi tentat să faceți modele cu dimensiuni sau forme neobișnuite. Dar, dacă nu puteți găsi un motiv convingător pentru a folosi ceva diferit, rămâneți cu standardele. De asemenea, gândiți-vă mult la culorile pe care le alegeți pentru designul meniului. Rețineți că culorile primare ale mărcii dvs. pot să nu se imprime într-o dimensiune mai mare sau mai mică. Și întotdeauna asigurați-vă că designul dvs. este optimizat pentru lizibilitate.

Calitatea este importantă
Materialele slabe sunt ca niște strângeri de mână slabe: se simt groaznic în mâna ta și lasă o primă impresie slabă. Calitatea materialului pe care îl alegeți se reflectă în restaurantul sau cafeneaua dvs. Dacă ați ales hârtie simpla sau ați tipărit meniuri pe carton ieftin, puteți face oamenii să simtă că au de-a face cu o companie nesigură sau de calitate scăzută. Și dacă veți reutiliza meniurile, asigurați-vă că le laminați într-un fel, astfel încât să aibă mai puțină uzură.

Un design unic al meniului este un prim pas bun…
Odată ce aveți informațiile planificate, este distractiv să încercați și să vă gândiți la modalități interesante de a face meniurile mai de impact. De exemplu, utilizarea ilustrațiilor personalizate în loc de fotografie este de obicei mai atrăgătoare și poate accentua cu adevărat personalitatea unei afaceri. Indiferent de alegerile tale de design, este important să ai un meniu care să te diferențieze de concurență. Dar atenție, abaterea de la formele și dimensiunile tradiționale ale meniurilor standard vă poate crește costurile. Pe de altă parte, plăcerea adăugată și amintirea mărcii pe care le pot avea modelele speciale și unice ar putea merita cheltuiala. Investiți puțin timp pentru a vă asigura că designul dvs. este atractiv, precis și cat mai personalizat.

Dacă aveţi întrebări la care nu aţi găsit răspunsul pe site, ne puteţi contacta prin e-mail, whatsapp sau telefonic. Vă stăm la dispoziţie de luni până vineri, între orele 09:00 – 17:00.